Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης

Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η 20η Νοεμβρίου έχει οριστεί παγκοσμίως ως "Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών" εις ανάμνηση της υιοθέτησης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έλαβε χώρα στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή, αυτό που σχεδόν όλοι σήμερα θεωρούμε αυτονόητο, ότι δηλαδή οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία, δεν ήταν δεδομένο.
Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92), ενώ αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν, θέτοντας στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους μέσα από 54 άρθρα. Οι τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της συμβάσεως προβλέπουν τα εξής:
·         Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ' αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
·         Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
·         Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου - φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
·         Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.



Ένα από ταπιο σημαντικά δικαιώματα του παιδιού είναι το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα, πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Η Στοιχειώδης Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, ενώ η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση θα πρέπει να είναι διαθέσιμες κατά γενικό κανόνα. Τέλος η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα µε τις ικανότητές τους. Η Εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασµού των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και των θεµελιωδών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάµεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές οµάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωµένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου