Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης

Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Παρουσίαση

Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον σε ένα μερος...


υπό την αιγίδα του
Συλλόγου Γυναικών Θίσβης

v Ιστοριοδιφικό
v Εκπαιδευτικό – Παιδαγωγικό

v Πολιτιστικό – Κοινωνικό

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2013 από τον Σύλλογο Γυναικών Θίσβης έπειτα από την παραχώρηση του κτηρίου όπου στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Θίσβης.
Τον σχεδιασμό, την οργάνωση και λειτουργία του Μουσείου έχει αναλάβει πενταμελής Επιτροπή Διεύθυνσης η οποίο απαρτίζεται από τρία μέλη του Συλλόγου Γυναικών Θίσβης και δύο επιστημονικούς συνεργάτες.
Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής επιδιώκει να εξελιχθεί σε ένα πνευματικό ίδρυμα με κύρος και βαρύτητα στα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δρώμενα του χθες, του σήμερα και του αύριo στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

ΣΚΟΠΟΣ:
Βασικός σκοπός του Μουσείου Σχολικής Ζωής είναι η αναζήτηση του εκπαιδευτικού και σχολικού παρελθόντος σε όλες τις περιόδους της τοπικής ιστορίας, η επιστημονική ανάλυση, καταγραφή και διαφύλαξή του καθώς και η σύνδεσή του με τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Η ύπαρξη του μουσείου δύναται να επηρεάσει το αύριο της Εκπαίδευσης αλλά φυσικά και να συμβάλλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης με όρους τοπικούς και εκπαιδευτικούς.

ΣΤΟΧΟΙ:
  •      Η συλλογή, καταγραφή, συντήρηση και έκθεση αντικειμένων, μέσων και βιβλίων της σχολικής διαδικασίας του παρελθόντος από την περίοδο των μέσων του 20ου αιώνα καθώς και η μελλοντική καταγραφή ανάλογων αντικειμένων ή μέσων που βρίσκονται σε λειτουργούσες σχολικές μονάδες, σε ιδιωτικές αλλά και κρατικές συλλογές ανάλογου περιεχομένου.
  •    Η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου, έντυπου, φωτογραφικού ή ηχητικού υλικού ιδιαίτερης αξίας που σχετίζεται με την ιστορία της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας αρχικά και την Ιστορία της Εκπαίδευσης γενικά.
  •       Η αποτύπωση της εκπαίδευσης του χθες, η συσχέτισή της με το σήμερα και η σύνδεση και επικοινωνία παλαιότερων εκπαιδευτικών γενεών με τις νεότερες, σε μια κοινή προσπάθεια αναζήτησης του σύγχρονου ρόλου του εκπαιδευτικού.
  •         Η σύνδεση του Μουσείου με τα σχολεία του Νομού και ευρύτερα, σε μια προσπάθεια υποστήριξης της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ιδιαίτερα στους τομείς της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και της Τοπικής Ιστορίας. Επίσης η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την απόκτηση στάσεων σχολικού πολιτισμού, η ενίσχυση και ανάδειξη καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων. 
  •       Η στήριξη των προσπαθειών κατάρτισης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του νομού σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Πνευματικά Ιδρύματα και συναρμόδιους Ελληνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΜΕΣΑ
Η εκπλήρωση του σκοπού και η επίτευξη των βασικών στόχων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Θίσβης θα πραγματώνεται μέσω εκδηλώσεων και δράσεων τις οποίες θα επεξεργάζεται και θα συντάσσει η Επιτροπή Διεύθυνσης του Μουσείου. Τα προγράμματα δραστηριοτήτων θα υπηρετούν σε διάρθρωση μεταξύ τους και τους τρεις άξονες δραστηριότητας του Μουσείου (ιστοριοδιφικό, εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό και πολιτιστικό – κοινωνικό).
Το περιεχόμενό τους θα αφορά:
  •    Προγράμματα επισκέψεων από σχολικές τάξεις με παράλληλες θεματικές παρουσιάσεις, σε συνεργασία με τα σχολεία και τις Διευθύνσεις Α'θμιας και Β'θμιας Εκπαίδευσης.
  •    Προγράμματα επιστημονικών συναντήσεων εκπαιδευτικών με παρουσιάσεις εργασιών που αφορούν την ιστορία και το αύριο της εκπαίδευσης.
  •       Εκδηλώσεις τιμής σε εκπαιδευτικούς με αξιόλογο επιστημονικό ή εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο.
  •     Περιοδικές εκθέσεις εκπαιδευτικών υλικών και μέσων από ιδιωτικές συλλογές, άλλα Μουσεία ή Οργανισμούς.
  •             Συγκρότηση επιστημονικών ομάδων ιστορικής αναζήτησης και έρευνας στα σχολεία, είτε συγκεκριμένων περιοχών είτε για συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους.
  •      Υποστήριξη πρωτοβουλιών και συμπράξεων σχολείων στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
  •       Διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων ή συνεδρίων με παιδαγωγικό περιεχόμενο.
  •   Υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν πρόσωπα, γεγονότα και εκπαιδευτικά συστήματα της ιστορίας της εκπαίδευσης. 
  •     Έκδοση εντύπων, βιβλίων, ηλεκτρονικού υλικού, λευκωμάτων που αφορούν την ιστορία της εκπαίδευσης του νομού μας.


Το Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης διαθέτει από λειτουργίας του Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και Μουσειοσκευή.
Βασικός αποδέκτης και ταυτόχρονα ενεργητικός παράγοντας της δραστηριότητας του Μουσείου είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Η καλλιέργεια πνεύματος ιστορικής αναζήτησης και δημιουργικής αξιοποίησης του παρελθόντος στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι θα συμβάλει στην ανάδειξη και αναζωογόνηση του ρόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην καλλιέργεια σεβασμού σε σύγχρονους κανόνες σχολικής ζωής, στην συνεργασία και αλληλεγγύη των μαθητών και εκπαιδευτικών, στο σεβασμό της σχολικής περιουσίας και του σχολικού περιβάλλοντος και την παράλληλη καθημερινή φροντίδα για την αναβάθμισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου