Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης

Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Το νοσταλγικό μπλε, τα λευκά γιακαδάκια κι οι κορδέλες....


32 χρόνια κλείνουν σήμερα από την μέρα που οι μαθητές πετάξανε οριστικά τα πηλίκια, οι μαθήτριες λύσαν τις κοτσίδες τους, αγόρια και κορίτσια απεγδύθηκαν το μπλέ που σήμαινε την μαθητική τους ταυτότητα.

Η μαθητική στολή είναι ένα ειδικό ένδυμα ένα, σύνολο τυποποιημένων ρούχων το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’50 τα κορίτσια φορούσαν μπλε ποδιές που έφταναν κάτω από το γόνατο. Ήταν σα ρόμπα που έκλεινε μπροστά με κουμπιά. Στη μέση υπήρχε ένα λεπτό ζωνάκι και είχε άσπρο δαντελένιο γιακά. Επίσης στα μαλλιά τους φορούσαν μπλε ή άσπρη κορδέλα και λευκές κάλτσες ως το γόνατο. Τα δε αγόρια με κουρεμένο το κεφάλι «γουλί», φορούσαν και αυτά ποδιά σε μπλε χρώμα που ήταν σαν μπουφάν και έκλεινε με φερμουάρ.

Η σχολική ποδιά έπαψε να είναι υποχρεωτική στις 6 Φεβρουαρίου του 1982. Ήταν απόφαση της νέας τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργεία του Ανδρέα Παπανδρέου και του Yπουργού Παιδείας Λευτέρη Βερυβάκη, στα πλαίσια της γενικότερης Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης που έλαβε χώρα σε δύο περιόδους, 1981 και 1985, και η οποία αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς της μετέπειτα εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα μας.

Οι μαθητές αλλά και πολλοί γονείς δέχτηκαν με χαρά την κατάργηση αυτή υποστηρίζοντας πως η ποδιά περιόριζε την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και καταπίεζε τους μαθητές που ασφυκτιούσαν μέσα στους γιακάδες. Ωστόσο, σήμερα πολλοί είναι αυτοί που αναπολούν με νοσταλγία τις «αθώες» εκείνες εποχές που δεν αγωνιούσαν καθημερινά για την εντύπωση που θα προκαλέσει η εμφάνισή τους στους συμμαθητές τους. Το κυβερνητικό μέτρο χαιρετίσθηκε από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού, και ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Όποια κι αν είναι η κριτική, θετική ή αρνητική, η μαθητική ποδιά δεν παύει να αποτελεί το σύμβολο μιας εποχής, μιας γενιάς!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου